Normal_7380

Utrecht - De PO-Raad heeft, samen met Verwey-Jonker Instituut, een nieuw instrument ontwikkeld waarmee scholen de maatschappelijke problematiek op hun school kunnen onderzoeken.

Is de school veilig, vindt er discriminatie plaats, eten kinderen gezond? Spelen er complexe maatschappelijke problemen op de school, en zo ja, in welke mate? Het instrument geeft ook handvatten om hiermee om te gaan. De aanpak is samen met het veld ontwikkeld. De pilotscholen waren erg enthousiast en daarom biedt de PO-Raad het instrument, met de naam ‘Connect’, nu aan alle scholen en schoolbesturen aan.

Vanuit het project ‘Goed worden en goed blijven’, ter ondersteuning van schoolbesturen met een zwakke of zeer zwakke school, bleek dat scholen niet altijd een goede analyse kunnen maken van maatschappelijke problematiek die eventueel op hun scholen speelt. Daardoor zijn zij vaak ook niet in staat om gericht partners te zoeken om deze problematiek aan te pakken.

Thuissituatie

Het nu ontwikkelde instrument ‘Connect’ helpt inzichtelijk maken waar kinderen zoal mee te kampen hebben in hun thuissituatie. Dit hoeft niet direct schoolgerelateerd te zijn. Toch kan het wel grote impact hebben op de schoolloopbaan van het betreffende kind. Dit kan gaan om huiselijk geweld, armoede, gevoelens van onveiligheid, et cetera. Als dit soort problemen veel in een klas voorkomen, beïnvloedt dit logischerwijs de (les)situatie in de klas. Uiteraard ligt het niet altijd binnen de mogelijkheden en/of verantwoordelijkheden van de school deze problemen aan te pakken. Wel zijn de kinderen erbij gebaat als er iets aan gedaan wordt. De school heeft dan relevante informatie om het gesprek met de ketenpartners te voeren, zoals de gemeente. Bovendien kan het een verklaring zijn voor het feit dat de school een (zeer) zwakke school is - en daarmee ook een start van een oplossing.

Gereedschapskist
Het instrument is ontwikkeld binnen een pilot. Aan deze pilot hebben vier schoolbesturen en zes scholen deelgenomen. Deze scholen hebben het instrument mede ontwikkeld, getest en uitgevoerd. ‘Connect’ bestaat uit een lijst van ongeveer 40 vragen die gaan over het gezin, de school, de leerlingen zelf en de wijk. De lijst kan worden ingevuld door leerlingen van groep 6 t/m 8 en het invullen kost ongeveer een half uur. Uit de vragenlijsten rolt een beeld van de risico– en beschermende factoren per onderdeel. Vervolgens wordt er gekeken naar wat de school, buurt of gemeente al doet om bepaalde problematiek aan te pakken en wat er nog ontbreekt. Hiervoor kunnen de partners gebruikmaken van de aanpakken die beschikbaar zijn in de ‘gereedschapskist’. Hierin zijn 40 effectieve of veelbelovende aanpakken beschreven die de school vervolgens kan inzetten om de problemen die gesignaleerd zijn aan te pakken.

Een schoolbestuur kan gebruik maken van ‘Connect’ via: www.connect.poraad.nl

© Nationale Onderwijsgids