School!week, openbare basisscholen, scholenkrimp

BORGER - Onder de noemer 'School!week' proberen verschillende openbare basisscholen in heel Nederland deze week de naam van het openbaar onderwijs in een positief daglicht te stellen. Voor verschillende scholen in Borger betekent dit ook dat ze hun meerwaarde willen benadrukken, omdat ze minder dan 100 leerlingen hebben en daardoor mogelijk sluiting dreigt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De openbare scholen organiseren daartoe verschillende activiteiten om het openbaar onderwijs onder de aandacht te brengen en te houden en het openbaar onderwijs positief te belichten. De actieweek is onderdeel van een landelijke campagne die is georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en de VOS/AAB.

De plannen om over te gaan op de sluiting van kleine basisscholen in vooral krimpgebieden kregen de afgelopen tijd veel kritiek, omdat het onderwijs op deze scholen volgens het plan vooral bekeken wordt vanuit het idee van kostenefficiëntie. Minder economische aspecten van het onderwijs komen bij de overwegingen nauwelijks aan bod. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem