Normal_7340

UTRECHT - De PO-raad, de sectorraad voor het primair onderwijs, is kritisch over de onderwijsbegroting voor 2012.

De raad heeft in een open brief de fractievoorzitters in de Tweede Kamer gevraagd te pleiten voor een afdoende bekostiging van het primair onderwijs. Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer over de Rijksbegroting van 2012 tijdens de Algemene Beschouwingen.

Volgens de PO-raad zal de optelsom van bezuinigingen de afgelopen jaren veel scholen in zwaar weer brengen. Scholen zouden nu al meer uitgeven dan ze aan inkomsten binnenkrijgen. De onderwijskwaliteit zou in gevaar worden gebracht door de financiële problemen. Het kabiniet zou zich volgens de raad onvoldoende bewust zijn van de problemen in het veld.

Daarnaast vindt de raad het jammer dat de regering niet luistert naar het onderwijsveld over waar de beschikbare middelen geïnvesteerd dienen te worden.

De PO-raad betwist de aanname van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs dat ze 'slechts' een bezuiniging van twee procent wil doorvoeren. De minister zou zich baseren op cijfers uit de periode 2006-2009 en niet op de meer recente cijfers, zoals een onderzoek van de raad onder basisscholen.

Van Bijsterveldt ontkent de financiële tekorten bij scholen, aldus de raad.

© Nationale Onderwijsgids