Normal_7005

DEN HAAG (Novum) - Zeven basisscholen gaan de komende drie jaar experimenteren met flexibele lestijden. Ze krijgen de mogelijkheid om in overleg met ouders, kinderopvang en personeel zelf de onderwijstijden en de vakanties in te vullen. Dat meldt het ministerie van Onderwijs donderdag.

Minister Marja van Bijsterveldt (CDA) wil met het experiment naar een vorm van onderwijs die past bij de wensen van gezinnen en scholen. "Waar leerlingen dagelijks worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen en waar ouders zorg en werk beter kunnen combineren", zegt ze.

De deelnemende scholen hebben als voorwaarde gekregen dat de leerlingen aan het eind van de basisschool de kennis en vaardigheden moeten hebben die de wet voorschrijft. Ook moeten ze zich houden aan de minimale onderwijstijd van 7520 uur in acht jaar. Ze mogen daarbij wel afwijken van de huidige regeling dat een schoolweek uit vijf dagen moet bestaan.

Volgens Van Bijsterveldt is een bijkomend voordeel dat de periode en de duur van de zomervakantie flexibeler wordt. De resultaten van de proef worden gebruikt om de onderwijstijdregeling te actualiseren.