Boerderij, Veeteelt, Legbatterij

DEN HAAG - Een huiswerkblad van de basisschool, met daarop lesmateriaal van de organisatie Maandtaak, bevat volgens Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) "pure linkse oriëntatie". Dat meldt Trouw.

Lodders kreeg de lesstof toegestuurd door een moeder van een kind in groep 7 van het basisonderwijs. In de stof wordt het leven op een boerderij uitgelegd. Op moderne boerderijen wordt volgens de schrijver van de betreffende stof "maar één diersoort vetgemest. Veel dieren komen nooit meer buiten. Het is gewoon een dierenfabriek. We noemen dat de bio-industrie."

De VVD'er vindt dat hiermee een heel eenzijdig beeld van de hedendaagse veeteelt wordt geschetst. Ze wijst erop dat dierenwelzijn tegenwoordig hoog in het vaandel staat in deze bedrijfstak en heeft daarom vragen gesteld aan minister Jet Bussemaker (PvdA) van OCW, waarbij ze zich afvraagt of er niet meer evenwicht in het onderwijs mogelijk is.

Erik van den Heuvel van Maandtaak stelt dat het materiaal, dat aan circa 2000 leerlingen wordt voorgeschoteld, zorgvuldig tot stand is gekomen. Volgens hem is het bedoeld voor jonge kinderen en worden zij met de inhoud geprikkeld om na te denken over bepaalde dingen. Hij wijst er tevens op dat het onwenselijk is dat de politiek zich gaat bemoeien met de inhoud van lesstof. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem