Normal_6796

ROTTERDAM (ANP) - De animo onder Rotterdamse scholen om bijlessen in de vakantie te gaan geven, is vooralsnog niet groot. Van de 155 vakantiescholen die komende twee jaar moeten starten, hebben zich er nu 17 aangemeld.

De tegenvallende cijfers bleken vandaag tijdens een bezoek van onderwijswethouder Hugo de Jonge aan basisschool het Open Venster in Rotterdam-Zuid. Daar zijn ze deze zomervakantie al gestart met twee klassen met in totaal 20 leerlingen. Zij beginnen anderhalve week eerder met extra taal- en rekenlessen.

De komst van de vakantiescholen is nodig omdat in Rotterdam te veel kinderen zijn van wie vooral het taal- en rekenniveau onvoldoende is. Voor een deel gaat het om allochtone kinderen, maar ook Nederlandse kinderen kampen met achterstanden. De wethouder ziet het liefst in iedere Rotterdamse wijk een school waar kinderen in de vakantie hun taal en/of rekenen kunnen bijspijkeren.

De Jonge heeft met het ministerie van Onderwijs bekeken of ouders verplicht kunnen worden om hun kind naar een vakantieklas te sturen, als het een achterstand heeft. 'Dat is wettelijk erg moeilijk te regelen. We gaan nu eerst proberen om via 'de weg van de verleiding' scholen en ouders te interesseren voor de vakantieklassen', aldus De Jonge.

Leraren met kinderen
De vraag is of dat gaat lukken. In het onderwijsveld hebben leerkrachten zo hun bedenkingen. Zijn er genoeg leerkrachten die een deel van hun vakantie willen opgeven? Bovendien werken in het onderwijs relatief veel onderwijzeressen met kinderen. 'Die gaan echt hun kinderen niet even wegdoen om bijlessen te geven'', redeneert een leerkracht.

'Allochtone cultuur moet doorbroken'
Ook moet de cultuur bij allochtone ouders die gewend zijn de volledige zomervakantie naar Marokko of Turkije te gaan, worden doorbroken. De Jonge gelooft dat dat gaat lukken, omdat het gaat om de schoolcarrière van hun kinderen. 'Als je ouders uitlegt dat het om de toekomst van hun kinderen gaat, kan ik me niet voorstellen dat ze daar niet gevoelig voor zijn.'