Normal_6548

Op woensdag 13 juli reikte Saskia Boelema, wethouder onderwijs en loco-burgemeester, een SelectaDNA-pakket uit aan de adjunct-directeur van basisschool De Werft aan de Raaimoeren in de Haagse Beemden.

Ook onthulde zij een SelectaDNA-bord bij de basisschool. Alle Bredase basisscholen hebben inmiddels een SelectaDNA-pakket ontvangen om daarmee hun kostbare schoolgoederen onzichtbaar en permanent te markeren met een unieke DNA-code. De scholen kregen het pakket, omdat in de afgelopen twee maanden al bij veertien van de 81 Bredase basisschoolgebouwen is ingebroken. Bij alle basisscholen zal ook een SelectaDNA-bord geplaatst worden.

Bredase basisscholen
De vraag om alle Bredase basisscholen te beveiligen, kwam van het INOS, het overkoepelend schoolbestuur voor het katholiek basisonderwijs in Breda. Besloten werd om aan het begin van de zomervakantie SelectaDNA-pakketten bij de scholen te bezorgen en er borden te plaatsen. De actie werd uitgevoerd door de stadsmarinier van de gemeente die verantwoordelijk is voor het stedelijk thema inbraakpreventie, door de stedelijk coördinator buurtpreventie van Surplus Welzijn en door medewerkers van het Inbraakpreventieteam en K.pabel, het re-integratiebureau van BSW-bedrijven.

Met het markeren zijn de schoolspullen voor de rest van hun levensduur te herkennen en mogelijk te koppelen aan de rechtmatige eigenaar. De eigenaar heeft zijn code geregistreerd in een beveiligde database van SelectaDNA die alleen voor de politie toegankelijk is.

Buurtpreventieprojecten
Wethouder Boelema: "SDNA heeft zijn functie inmiddels bewezen bij de verschillende buurtpreventieprojecten die de gemeente Breda samen met diverse wijkpartners heeft opgestart in de stad. In die gebieden is het aantal inbraken inmiddels met 95% gedaald. Ik hoop dat de basisscholen in de komende vakantieperiode en natuurlijk ook daarna blijven gevrijwaard van een bezoek door het inbrekersgilde".

Behalve de Bredase basisscholen kregen ook de buurten in ondermeer de Haagse Beemden, waar afgelopen anderhalf jaar buurtpreventie van start is gegaan, een SelectaDNA-pakket. De uitreiking van die pakketten in de Haagse Beemden is één van de acties uit het Wijkimpulsplan voor dit gebied. De pakketten voor de basisscholen worden betaald uit het veiligheidsbudget van de gemeentelijke afdeling onderwijshuisvesting.

Bron: Gemeente Breda