Normal_6537

DEN HAAG (ANP) - De methode waarop op de basisschool Engelse les wordt gegeven en de tijd die erin wordt gestoken, wisselen enorm.

De docent die het vak geeft, is meestal de groepsleerkracht en hij of zij heeft in de helft van de gevallen geen specifieke scholing in Engels tijdens de vooropleiding gehad.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde rapportage van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO). Het centrum voerde in opdracht van het ministerie van Onderwijs een brede verkenning uit naar Engels in het basisonderwijs.

Gemiddeld wordt per week 45 minuten Engelse les gegeven aan leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Er zijn geen regels over de tijd en aandacht die Engelse les moet krijgen en welk niveau een leerling moet hebben aan het einde van het primair onderwijs. In het voortgezet onderwijs is Engels een verplicht vak.

Het SLO pleit voor een transparant en uitgewerkt inhoudelijk kader met leerdoelen. Ook zou er op de pabo, waar docenten worden opgeleid, meer aandacht voor het vak moeten zijn.