Normal_6529

NEW YORK (Novum/AP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag een resolutie aangenomen die scholen en ziekenhuizen aanwijst als vrijplaatsen voor kinderen in oorlogsgebieden.

De raad stemde onder leiding van de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle unaniem in met de resolutie.

De resolutie roept de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op nationale veiligheidsdiensten en andere gewapende groeperingen 'aan de schandpaal te nagelen' als zij scholen en ziekenhuizen aanvallen in oorlogssituaties. De resolutie roept ook alle landen ter wereld op actie te ondernemen tegen groepen die scholen of ziekenhuizen aanvallen.

"Omdat kinderen vaak de eerste slachtoffers van gewapende conflicten zijn, moeten wij alles doen wat we kunnen om ze te beschermen", zei Westerwelle. Volgens Jo Becker van Human Rights Watch kan een zwarte lijst van de VN op dit gebied 'een serieuze impact' hebben.

Scholen worden tegenwoordig steeds vaker doelwit van geweld in oorlogssituaties. Gewapende groeperingen vallen de scholen aan, of gebruiken ze om minderjarige soldaten te rekruteren.

Scholen en ziekenhuizen zijn in ten minste 31 verschillende landen het slachtoffer geworden van gewapende conflicten. Zo voerden de Taliban in Pakistan in het afgelopen jaar meer dan zevenhonderd aanvallen op scholen uit.

"Miljoenen kinderen worden de dupe van oorlog. Vermoord, verminkt, verweesd", aldus Anthony Lake, uitvoerend directeur van de VN-kinderorganisatie UNICEF. Jongens en meisjes in vele landen worden 'gedwongen hun huis te ontvluchten, seksueel misbruikt, gedwongen te vechten en blootgesteld aan onbeschrijflijk geweld', aldus Lake. "Deze gruwelijke daden zijn niet alleen een schending van internationaal en humanitair recht. Ze zijn een schending van onze gezamenlijke menselijkheid."