Normal_5690

De Eben Haëzer school in Hollandscheveld wordt in de meivakantie voorzien van bijzondere dakbedekking, zo meldt BlikOpNieuws.nl.

Deze bedekking is niet zwart van kleur, maar wordt in het wit uitgevoerd. De school is één van de zes pilotscholen in het basisonderwijs die meedoen aan het project Frisse Scholen. Het project heeft als doel het binnenklimaat van de scholen te verbeteren.

De verbetering wordt gerealiseerd door het ophangen van ventilatie-units in de lokalen, het aanbrengen van isolerende beglazing en nu dus ook door het aanbrengen van witte dakbedekking.

Bij de gesprekken met het bestuur van de Eben Haezer school kwam naar voren dat ook in één van de komende jaren de dakbedekking moest worden vervangen. Besloten is toen om deze school aan te merken als proefobject voor een nog beter binnenklimaat door het aanbrengen van witte bedekking. Het gaat hierbij om het eerste gemeentelijke gebouw waarop deze soort bedekking wordt toegepast.

Het aanbrengen van witte dakbedekking is wel iets duurder dan de standaard dakbedekking, maar verdient zich op termijn terug in dalende energiekosten.

Gedurende warme periodes kan de oppervlaktemperatuur van een gebouw met een donkere dakbedekking 80°C bereiken. Ondanks de dakisolatie dringt de warmte het gebouw binnen en stijgt de temperatuur met enkele graden. In tegenstelling tot zwarte daken weerkaatst deze witte dakbedekking de zonnestralen. De oppervlaktetemperatuur op een dergelijk dak is minstens 40°C koeler ten opzichte van een donker dak. Minder warmte dringt daardoor het schoolgebouw binnen.

Daarbij neemt de binnentemperatuur gedurende zomerse periodes met ongeveer 4 à 5 °C af. Dit heeft een gunstig effect op de hoeveelheid energie die nodig is voor koeling van het gebouw en zorgt dus voor beperking van de uitstoot van CO2. Dit alles draagt bij tot een betere leeromgeving en zou zelfs prestatie verhogend werken.

De gemeente heeft voor het Frisse Scholen project een subsidie ontvangen van de Rijksoverheid van € 394.000,--. Dit is niet geheel kostendekkend, waardoor de schoolbesturen en de gemeente ook een eigen bijdrage moesten leveren.