Normal_5260

(ANP) - Tientallen scholen in Zuid-Korea zijn donderdag gesloten, omdat het regende en in de neerslag mogelijk radioactieve deeltjes uit de kerncentrale Fukushima I in Japan zitten.

In de provincie Gyeonggi, die rond de hoofdstad Seoul ligt, schortten meer dan 130 basisscholen en kleuterscholen op last van het provinciale bureau voor het onderwijs hun activiteiten op, toen het begon te regenen. Volgens een woordvoerder van het bureau betrof het een 'preventieve maatregel in het belang van de veiligheid van de leerlingen'.

Zuidoostelijke wind
De kerncentrale is zwaar getroffen door de aardbeving en daarop volgende tsunami van 11 maart. De Zuid-Koreaanse meteorologische dienst waarschuwde maandag dat radioactief materiaal uit het complex door de zuidoostelijke wind mogelijk in de richting van het Koreaanse schiereiland dreef.

Scholen op het platteland, waar leerlingen vaak lang moeten lopen voor zij op school zijn, kregen ook het dringende advies dicht te gaan. Op scholen die wel openbleven, werd de leraren aangeraden de activiteiten in de open lucht af te gelasten.

Op de website van de afdeling onderwijs van Seoul klagen ouders dat de lessen daar doorgingen. 'Alstublieft, geef opdracht de scholen te sluiten. Ik ben bang dat mijn kind sterft en ik kan niet slapen', schrijft een ouder.