Normal_5060

De fractie van GroenLinks in Amsterdam wil een kortingskaart voor leerlingen die tijdens schooltijd en onder begeleiding samen reizen in het openbaar vervoer.

Uit navraag door GroenLinks onder 26 Amsterdamse basisscholen blijkt dat de OV-chipkaart hoge kosten en moeilijkheden veroorzaakt voor het inchecken bij groepsreizen.

De fracties van GroenLinks Amsterdam en Amsterdam Zuidoost dienen vandaag een voorstel in om zo'n kortingsregeling voor leerlingen dit najaar in te voeren bij de vaststelling van het nieuwe tarievenbeleid voor het openbaar vervoer in Amsterdam.

Woordvoerder Fjodor Molenaar: "Met de strippenkaart betaalden kinderen het halve tarief, maar met een anonieme OV-chipkaart het volle pond. Voor veel scholen die een uitje voor de leerlingen willen is dat een brug te ver."

Een docent bevestigt dit: "Laatst zijn we met drie groepen naar de Jaap Edenbaan gegaan. Altijd is er wel een kind dat onvoldoende saldo op de OV-chipkaart heeft, de kaart vergeten of verloren is. Buschauffeurs knijpen wel een oogje dicht, maar in de metro kan dat niet. Ons enige alternatief is dan om deze leerling zwart te laten reizen. Dit is geen goed voorbeeld, maar wij zien geen andere mogelijkheid."

GroenLinks wil de Scholenkaart koppelen aan een betaalrekening van de school. Bij een dreigend tekort wordt het saldo dan automatisch opnieuw opgeladen. Wie binnen 45 minuten overstapt, betaalt het basistarief maar éénmaal.

GroenLinks wil dat alle Amsterdamse basisscholen als promotie de mogelijkheid krijgen om de Scholenkaarten gratis voor twee klassen aan te vragen (maximaal 2 x 30 stuks). Een vergelijkbare regeling bestaat al in de regio Rotterdam.