Normal_4623

Na 800 jaar dreigt sluiting voor de eerste en oudste school van Noord Nederland, de Abt Emo school in Westeremden. De gemeenteraad van Loppersum beslist al in mei over het lot van de Abt Emo School en twaalf andere scholen op het Groninger platteland, zo meldt de website BlikopNieuws.

Er zitten 35 kinderen op de Abt Emo School. Dat is voor een dorp met ruim 400 inwoners niet slecht. Toch wil de gemeente Loppersum het schooltje laten fuseren met een aantal andere scholen in de omgeving. Volgens de wethouder is dat noodzakelijk omdat de bevolking gaat krimpen.

Volgens de directeur van de school geldt dat niet voor Westeremden. De bewoners zijn bang dat de leefbaarheid in het dorp achteruit zal gaan als het gemeentebestuur breekt met een onderwijstradititie van meer dan 8 eeuwen in Westeremden.

De gemeente beweert dat grotere scholen beter onderwijs bieden dan kleine plattelandsscholen. Maar dit wordt nergens onderbouwd. De Onderwijsinspectie heeft de Abt Emo School onlangs juist gecomplimenteerd met de kwaliteit van het onderwijs.

De Abt Emo School biedt Daltononderwijs aan 35 leerlingen uit Westeremden, Garsthuizen, Stedum en Middelstum.

Vandaag biedt het dorp de gemeenteraad een petitie aan met de handtekeningen van vrijwel alle ruim 400 inwoners tegen het onderwijsplan van B&W.