Normal_4276
In de oostelijke delen van Finland zijn meer scholen gesloten dan op basis van de daling van het aantal leerlingen eigenlijk zou mogen. Tijdens de afgelopen 10 jaar is de helft van de basisscholen in Oost-Finland gesloten, zo meldt Finlandsite.

In de regio Zuid-Savo alleen al zijn meer dan 60 scholen gesloten, de meeste hiervan zijn de kleinere dorpsscholen. Het aantal leerlingen is echter niet in dezelfde mate gedaald. In feite zijn zelfs meer leerlingen op school begonnen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De terugloop in het aantal scholen betekent ook dat de behoefte aan vervoer stijgt. In Oost-Finland woont een op de drie leerlingen voldoende ver weg om recht te hebben op schoolvervoer.

Kari Lehtola, chefinspecteur voor onderwijs in de regio, is van mening dat de lange ritten van en naar school een schadelijk effect hebben op de levens van kinderen die op het platteland wonen. Sommige leerlingen hebben per dag tot wel 2,5 uur nodig om naar school te komen en vice versa.

"Terwijl andere kinderen die in een stad wonen gewoon bezig kunnen zijn met hun hobby’s, kunnen plattelandskinderen dit niet. Deze kinderen zitten in de bus om naar huis te gaan. Ook is er sprake van een ander sociaal netwerk en sociaal milieu als de lokale dorpsschool is gesloten," aldus Lehtola.