"Bewegen moet je leren. De school is dé plek om kinderen te leren bewegen. Alleen daar bereik je alle kinderen en kun je kinderen structureel brede bewegingsvaardigheden aanleren," zegt Cees Klaassen, directeur van de KVLO vandaag bij de lancering van de campagne 3+2 = een fit idee. De campagne heeft als doel dat alle leerlingen per week 3 uur gymnastiek (gegeven door een vakleerkracht) en 2 uur een naschools sportaanbod krijgen via school.

De campagne is een initiatief van de KVLO (Koninklijke Vereniging van leraren Lichamelijke Opvoeding), gesteund door tal van organisaties als ouderverenigingen, NOC*NSF, NISB, NL-Coach, Atletencommissie NOC*NSF en Convenant Gezond Gewicht. En daarnaast door bekende Nederlanders als Louis van Gaal, Guus Hiddink, Joop Alberda en Gerard Kemkers.

Kernvak
"De KVLO vindt dat bewegen op school een kernvak moet zijn, naast de door minister Van Bijsterveldt genoemde kernvakken taal en rekenen. Er moet meer, maar vooral beter bewegingsonderwijs komen. Bewegen is een leer- en doe vak dat kinderen leert op een verantwoorde wijze deel te nemen aan de sport- en beweegcultuur. Het is gebleken dat als kinderen vroeg leren bewegen zij later ook sneller lid worden van een sportvereniging en meer gaan bewegen in hun vrije tijd. Zij voelen zich fitter, zijn minder ziek en leren beter."

Uit onderzoek van het VUMC (Collard; mei 2010) blijkt dat de motorische ontwikkeling van kinderen de laatste 30 jaar achteruit is gegaan. Daarnaast blijkt uit de nieuwste cijfers van TNO (november 2010) dat slechts 29% van de leerlingen tussen 4-11 jaar de Nationale Norm Gezond Bewegen van 1 uur per dag haalt; bij jongeren tussen 12 en 17 jaar is dat zelfs slechts 15%.

Beweegteams
De vakleerkracht moet de spil zijn bij beweeg- en sportactiviteiten in en rondom de school. De vakleerkracht kan op een pedagogisch verantwoorde wijze het (extra) aanbod van sportactiviteiten afstemmen op de (motorische) ontwikkeling van de leerlingen. Door de oprichting van zogenaamde ‘beweegteams' waarin de vakleerkracht, de leraar ondersteuner basisonderwijs sport en bewegen en trainers van sportverenigingen samenwerken, kan de optimale verbinding worden gemaakt tussen onderwijs en sport.

Sportiefste school
Een goed voorbeeld van hoe het zou moeten is basisschool De Catamaran in Rotterdam, waar vandaag de landelijke lancering van de campagne plaatsvond. Alle leerlingen krijgen 3 uur gymnastiek en elke dag een sportaanbod na school. Daarnaast zijn er schoolsportverenigingen. De school werkt volgens het Lekker Fit-concept, dat door de gemeente Rotterdam wordt ondersteund en waarbij naast bewegen ook aandacht is voor gezonde voeding.

De twee vakleerkrachten zijn de spil bij het aanbieden van beweeg- en sportactiviteiten. Niet voor niets mag De Catamaran zich sinds 2009 de sportiefste basisschool van Nederland noemen.