Normal_prent-grutte-pier_collectie-fries-museum_lr

KIMSWERD - Het zwaard van de legendarische Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier is donderdag 5 juli 2012 van het Fries Museum in Leeuwarden overgebracht naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Kinderen van basisschool De Marnewier uit Kimswerd en leerlingen van de Rotterdamse Nieuwe Park Rozenburgschool hielpen een handje. Daarover bericht de website van de Franeker Courant.

Het is maar goed dat Grutte Pier (de bijnaam van Pier Gerlofs Donia, circa 1480-1520) niet weet waar zijn zwaard nu verblijft. Uitgerekend de Hollanders waren in het begin van de zestiende eeuw zijn vijanden.

Omdat het Fries Museum pas eind 2013 heropent, is het zwaard in bruikleen gegeven aan het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar maakt het sinds afgelopen zaterdag deel uit van de tentoonstelling 'Echte Piraten'.

Kinderen van De Marnewier uit Kimswerd begeleidden het zwaard. Het imposante wapen werd in Rotterdam vervolgens opgewacht door leerlingen van de Nieuwe Park Rozenburgschool, die het zwaard naar het Maritiem Museum brachten, waar ze het heldhaftige verhaal over Grutte Pier te horen kregen.

© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres