Normal_alfabet_onderwijs_basisschool_passend_speciaal_letters

(Novum) - Het aantal basisscholen dat te boek staat als 'zeer zwak' is verder gedaald. Begin deze maand droegen nog 26 scholen dit predicaat, zo blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Begin vorig jaar waren dat er nog 49, en begin 2009 108. De basisscholen die nu nog zeer zwak zijn, maken 0,4 procent uit van het totaal aantal basisscholen.

Demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) reageert verheugd. "Dat is een enorme stap vooruit. Daar zitten duizenden kinderen achter die beter onderwijs krijgen", zei ze tegenover BNR.

Tot de groep zeer zwakke scholen behoren nu geen islamitische basisscholen meer. "Ik vind dat ze daar echt een grote prestatie geleverd hebben. Ze lagen erg onder vuur", aldus Van Bijsterveldt. Ze wijst er verder op dat er niet alleen meer scholen van 'zeer zwak' naar 'zwak' overgaan, maar ook van 'zwak' naar 'voldoende'.

Sinds begin 2010 kunnen scholen waar de onderwijskwaliteit langdurig ver onder de maat is een beroep doen op een vliegende brigade. De geboden ondersteuning varieert van het trainen van leerkrachten tot het ondersteunen van de directie en onderwijzers aan de hand van klassenobservaties.