Normal_jurisdiction-g21fcad62d_1280

Voor het bedreigen van leerlingen en medewerkers van een school in Bilthoven, krijgt een tiener een taakstraf van 50 uur opgelegd. Ook moet hij een schadevergoeding van meer dan 3.000 euro betalen. De tiener raakte in conflict met een leerling van die school op het online platform Discord en gebruikte het schoolmailadres van die leerling om een doodsbedreiging te sturen. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

“Ik ga jullie allemaal doodschieten op donderdag 2 juli”, zo was te lezen in de e-mail. School de Werkplaats in Bilthoven sloot daarop op 2 en 3 juni 2022 de deuren. In de e-mail zat ook een foto van een vuurwapen. De leerling wiens e-mailadres was gebruikt, ontkende alle betrokkenheid en al snel bleek dat hij inderdaad de waarheid sprak. Een paar dagen later hield de politie de dader aan: een 17-jarige jongen uit Oirschot. Hij wist het wachtwoord van het e-mailadres van zijn ‘vijand’ te bemachtigen en gebruikte het om de doodsbedreiging te sturen. 

Schadevergoeding voor leerling en school

De kinderrechter in Den Bosch eist dat de dader de gehackte leerling 250 euro schadevergoeding betaalt en hij is de school 3.000 euro verschuldigd, omdat het een crisiscommunicatieadviseur moest inschakelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky