Aanvraag ingediend voor eerste islamitische middelbare school in Amersfoort

Initiatiefnemers van het Focus College hebben een aanvraag ingediend voor een islamitische vmbo-school in de wijk Schothorst in Amersfoort. Bij akkoord gaat de eerste islamitische middelbare school van de stad in 2024 open. Nederland telt op dit moment twee islamitische scholen in het voortgezet onderwijs. Dit meldt De Stentor. 

Voordat het ministerie van Onderwijs akkoord kan geven op de plannen, moeten minstens 260 ouders in de buurt voor 15 oktober hun steun betuigen. Ongeveer een kwart van de benodigde steunbetuigingen is binnen. “Veel mensen uit onze achterban zijn nu nog op vakantie in Marokko, Turkije of een ander land. Als zij straks terug zijn, verwachten we nog veel meer handtekening”, zegt initiatiefnemer Mohamed Amhaual.

In Amersfoort is er onder moslims veel behoefte aan een middelbare school die aandacht heeft voor de islamitische identiteit, zien hij en zijn mede-initiatiefnemers. Dat betekent onder meer dat leerlingen kunnen bidden en er extra aandacht is voor godsdienstlessen.

Islamitische identiteit 

Het doel van het Focus College is tieners democratische burgers in de Nederlandse maatschappij te laten worden, met behoud van de islamitische identiteit. De basis in het onderwijs is dan ook de islam. Maar ook worden lessen gegeven over ander levensbeschouwingen en overtuigingen.  Amhaual laat weten dat iedereen welkom is, ongeacht religie, achtergrond of overtuiging.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky