Videobellen voor scholen

Les geven op afstand, veel docenten hebben er de afgelopen twee jaar aan moeten wennen. Dat heeft wel opgeleverd dat we met z’n allen zijn gaan realiseren dat er eigenlijk best veel op afstand kan, zeker met videobellen als alternatief voor een fysieke ontmoeting. Het is dus zeker denkbaar dat we ook in de toekomst regelmatig hiervan gebruik blijven maken. Daarom geven we vijf tips voor les geven op afstand via videobellen.

Goede camera

Natuurlijk is het van belang dat je goed in beeld bent als je een les geeft. Een goede camera is daarvoor cruciaal. Veel webcams op laptops zijn wat dat betreft niet om over naar huis te schrijven, en selfiecamera’s van high-end smartphones kunnen aanzienlijk beter beeld opleveren. Wil je de beste, dan is de Samsung Galaxy S22 die in februari op de markt komt het toestel wat je zoekt. Deze 40 megapixel camera is naar alle waarschijnlijkheid de beste selfiecamera op welke smartphone van het moment dan ook. Vraag je werkgever daarom om je hierin te faciliteren of neem een Samsung S22 met abonnement als je je eigen werkgever bent. 
 

Licht van voren

Als docent moet je duidelijk zichtbaar zijn, en daar is goed licht voor nodig. Dat licht moet jou in het gezicht schijnen, want alleen dan ben je goed zichtbaar op camera. Hoewel het voor jou prettiger zal zijn wanneer het meeste licht van achteren komt, zorgt dit er op beeld vooral voor dat je een schim wordt, en dat staat niet zo professioneel. Ga dus voor een raam zitten of op een plek waar een kunstmatige lichtbron je in het gezicht kan belichten. 
 

Niet van onderaf in beeld

Probeer ervoor te zorgen dat de camera je recht van voren filmt. Dat kan betekenen dat je een verhoging nodig hebt voor je laptop, telefoon of tablet. Al te vaak nemen mensen deel aan videobelgesprekken met een camera die ze van onderaf filmt. Niet alleen staat dat nogal geïmproviseerd en weinig professioneel, maar het onderaanzicht is over het algemeen niet het meest elegante aanzicht bij mensen.
 

Geluid en microfoondiscipline

Een microfoon pikt al het geluid in de omgeving op. Als je in een videobelgesprek zit met meerdere leerlingen en iedereen heeft de hele tijd de microfoon aan staan, dan kan dat voor een hoop storend achtergrondgeluid zorgen. Aangezien jij het grootste deel van de tijd aan het woord zal zijn, moet jouw microfoon wel aanstaan. Jij moet vooral zorgen dat er in jouw omgeving geen afleidend geluid is tijdens je les. De microfoon van je leerlingen kan uit staan als ze niet aan het woord zijn. Spreek dat dan ook met ze af. Hoewel het misschien niet zo mooi staat, zijn oortjes met een microfoontje de beste manier om jouw spraak helder over te brengen en voor jou om niet afgeleid te raken door ander geluid om je heen (wat je dus sowieso moet proberen te beperken).  
 

Optimaliseer je internetverbinding

Veel valt en staat met de kwaliteit van je internetverbinding wanneer je gaat videobellen. Die je moet je dan ook proberen te optimaliseren. Maak je gebruik van wifi? Ga dan zo dicht mogelijk bij de router zitten of een ander punt van waaruit een draadloos internetsignaal wordt verspreid. Sluit ook zo veel mogelijk andere toepassingen die ook gebruikmaken van de internetverbinding op het apparaat dat je gebruikt of andere apparaten.  
 
In vergelijking met fysieke lessen, is lesgeven op afstand natuurlijk lang niet zo leuk. Maar soms kan het toch een handig alternatief zijn. Dan is het handig om er goed op voorbereid te zijn, zodat je succesvol les kunt geven via videobellen.