Twentse scholen slaan handen ineen wegens tekort aan technici

De vraag naar technisch geschoolde mensen stijgt, en dat zorgt ervoor dat de krapte op de arbeidsmarkt in deze sector fors dreigt toe te nemen. Ondertussen kiezen steeds minder Overijsselse vmbo-leerlingen voor een technisch profiel. Daarom slaan negentien middelbare scholen in Twente de handen ineen onder de noemer Sterk Techniek Onderwijs Twente. Dit meldt RTV Oost.

Sterk Techniek Onderwijs Twente moet ervoor zorgen dat meer leerlingen geïnteresseerd raken in een beroep in de techniek. Om dat voor elkaar te krijgen wordt er een netwerk gecreëerd van basisscholen, middelbare scholen, de ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Daarnaast doen ook bedrijven en lokale overheden mee.

TechnoLab

Scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen heeft al concrete stappen ondernomen om meer interesse op te wekken voor technische beroepen: onlangs opende de scholengemeenschap een Technolab, waar kinderen kennis maken met technieken zoals bouwconstructies, robotica, 3-D ontwerpen en printen, programmeren en andere zaken. Het TechnoLab is een van de eersten in Europa en is ingericht door Makeblock Innovation Space. “Reggesteyn is een samenwerking aangegaan met deze leverancier. Ons lab is nu een voorbeeld Technolab voor heel Europa”, aldus docent Linda van Gelder.

Door: Nationale Onderwijsgids