Noord-Hollandse scholieren ontwerpen voedselbos

Derdejaars leerlingen van het Keizer Karel College Amstelveen deden mee met de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’. De provincie Noord-Holland gaf de leerlingenteams de volgende opdracht mee: Hoe richt je een perceel van één hectare in met een voedselbos, om ervoor te zorgen dat een gezin van vier (twee volwassenen en twee kinderen) nooit meer naar de supermarkt hoeft? Hierbij dachten ze niet alleen na over het voedselbos zelf, maar ook over hoe je dit kunt combineren met veehouderij, energieopwekking en wateropvang. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Drie derde klassen van het Keizer Karel College Amstelveen gingen voor hun vak Onderzoek & Ontwerpen aan de slag met de scholierenchallenge ‘ontwerp een voedselbos’. Deze ging op 17 september van start met een excursie naar het Amsterdamse Bos. De opdrachtgevers gaven de leerlingen daar een inkijkje in hoe een voedselbos werkt en welke planten eetbaar zijn.

Landschapsarchitecten

De scholieren hebben acht weken als landschapsarchitecten aan hun project gewerkt. Ze hebben een locatie gezocht voor hun voedselbos en bepaald welke planten en dieren ze erin wilden hebben. Een aantal groepjes zocht ook uit hoe je van planten cosmetica en medicijnen kunt maken. Tussendoor konden ze vragen stellen aan hun opdrachtgevers. Vorige week hebben alle 23 groepjes online hun ontwerpen gepresenteerd.

Beste ontwerp

Opdrachtgevers Hillebrand Breuker en Geneviève Arends waren het meest onder de indruk van het ontwerp van Sander den Boer, Sita Holla, Laureen Stobbe en Jens van Wayenburg. Zij hebben een origineel ontwerp gemaakt met donuts erin. In de groene donuts komen planten en bomen voor met vruchten die groene voedingsmiddelen leveren. In de oranje donuts komen planten en bomen voor waarvan de vruchten zorgen voor rode en gele voedingsmiddelen.

Door: Nationale Onderwijsgids