Leenfietsen voor leerlingen om druk openbaar vervoer te voorkomen

De middelbare scholen gaan weer open en daarom heeft Amsterdam met de scholen en vervoerders afspraken gemaakt zodat het niet te druk wordt in het OV. Zo zijn er leenfietsen voor leerlingen geregeld en goedkope parkeerplaatsen voor het onderwijspersoneel dat buiten de stad woont. Dit meldt gemeente Amsterdam.

Veel scholen spreiden de lesuren en leerlingen over de dag, waardoor de drukte in de spits zoveel mogelijk beperkt wordt. Leerlingen wordt gevraagd om lopend of met de fiets naar school te komen of zich te laten brengen. Op deze manier raakt het openbaar vervoer niet overbelast en blijft het toegankelijk voor mensen in vitale beroepen.
 

Beperkte groep

Als lopen, fietsen of gebracht worden echt niet mogelijk is, kan een leerling gebruik maken van tram bus of metro. Op basis van de cijfers van scholen en vervoerbedrijven verwachten we dat er genoeg plaats is voor die beperkte groep leerlingen. We houden de situatie continu in de gaten zodat we bij knelpunten snel kunnen ingrijpen.
 

Leenfietsen voor leerlingen zonder fiets

Niet alle leerlingen beschikken over een fiets. Aan hen stelt Amsterdam 1600 gratis fietsabonnementen beschikbaar tot 4 juli. Scholen ontvangen vóór 2 juni digitale vouchers die ze zelf aan leerlingen geven die een fiets nodig hebben. Hiermee kan de leerling een abonnement afsluiten bij een verhuurbedrijf.
 

Vervoer en parkeermogelijkheden onderwijspersoneel

Onderwijspersoneel dat buiten de stad woont, kan voor woon-werkverkeer gebruikmaken van het openbaar vervoer. Docenten die buiten de stad wonen en graag met de auto naar hun werk willen, kunnen op verschillende plekken in de stad met korting parkeren. Voor het laatste stuk van hun reis kunnen zij deelfietsen en deelscooters gebruiken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids