Tweede Kamer tijdelijk gesloten voor bezoekers; ook schoolexcursies gaan niet door

De Tweede Kamer heeft besloten om de maatregelen rondom het coronavirus (COVID-19) aan te scherpen. Dat maakte Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag bekend. De plenaire vergaderingen, commissievergaderingen en commissieactiviteiten gaan door, maar (groeps)bezoeken aan de Tweede Kamer worden tot nader order opgeschort. Deze maatregel gaat in op vrijdag 13 maart 2020. Dit meldt de Tweede Kamer.

Presidium: parlementair proces gaat door

Voorzitter Khadija Arib voerde vandaag overleg met het Presidium – het dagelijks bestuur van de Kamer – over de maatregelen. Het waarborgen van de continuïteit van de volksvertegenwoordiging stond daarbij centraal. Dat betekent dat alle plenaire en commissievergaderingen en commissieactiviteiten gewoon doorgaan. De Tweede Kamer vindt het noodzakelijk om preventieve maatregelen te treffen om te voorkomen dat de continuïteit van het parlementaire proces in gevaar komt. Daarmee wil de Tweede Kamer voorkomen dat er een aanzienlijk risico is voor de gezondheid van bezoekers, Kamerleden en Kamerpersoneel.
 

Tweede Kamer tijdelijk gesloten voor bezoekers

De Tweede Kamer is voorlopig gesloten voor bezoekers. Dat geldt zowel voor de groepsbezoeken van scholieren en toeristen via ProDemos als voor bezoekers die individueel de Kamer bezoeken om een vergadering bij te wonen of een tentoonstelling te bezoeken. Arib spreekt van een moeilijke beslissing: “De Tweede Kamer is een open huis. Dat hoort bij een parlementaire democratie als de onze. We ontvangen dagelijks honderden bezoekers, vooral jongeren. Het besluit om de deuren van de Kamer tijdelijk te sluiten hebben we niet lichtvaardig genomen. Met deze maatregel hopen we te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Dat is ook in het belang van onze bezoekers.”
 
Om tot dit besluit te komen heeft het Presidium zich goed laten informeren door het RIVM en de GGD en geïnventariseerd welke maatregelen parlementen in de ons omringende landen treffen. Zowel het Europees Parlement als de parlementen van onder meer Duitsland, Oostenrijk, Polen, Italië en Noorwegen hebben ook besloten om te sluiten voor (groeps)bezoeken.