Normal_pen_schrijven

Het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum blijkt aan het begin van dit jaar een brief aan de koning persoonlijk te hebben gestuurd met de smeekbede of hij op wil komen voor zijn islamitische onderdanen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Directeur Soner Atasoy stuurde de brief aan de koning nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in maart van dit jaar gewaarschuwd had verontrustende signalen te hebben gekregen van de AIVD. Leerlingen op de islamitische school in Nieuw-West zouden structureel worden beïnvloed door een aantal bestuurders en medewerkers die banden zouden hebben gehad met een terroristische organisatie (het Kaukasus Emiraat) en zij zouden lessen in de salafistische geloofsleer krijgen.
 
In de brief dringt Atasoy er bij koning Willem-Alexander op aan “om de hetze tegen onze school te stoppen en de betrokken bewindslieden te vragen om af te treden”. In de brief, die het AD heeft opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), verwijst Atasoy ook naar onder andere Multatuli’s boek Max Havelaar en het Wilhelmus.
 
De brief is uiteindelijk beantwoord door minister Slob, die uitlegde dat brieven aan de koning worden behandeld door de betrokken bewindspersoon. 
 
Een aantal maanden later bleek uit het rapport van de onderwijsinspectie dat er geen aanwijzingen waren voor salafistische lessen. Wel zou er sprake zijn van financieel wanbestuur, belangenverstrengeling en zelfverrijking. Volgende week dient een hoger beroep van het Haga Lyceum tegen het rapport bij het gerechtshof in Den Haag.
 
Door: Nationale Onderwijsgids