Normal_kinderen__fietsen__helm__beweging__sport__mountainbiken__mountainbike

Voor het zuiden van Nederland zit de zomervakantie er bijna weer op. Na de zomervakantie is er een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Elke dag melden bijna twee schoolklassen vol kinderen zich voor behandeling op de spoedeisende hulp. Met de campagne ‘de scholen zijn weer begonnen’ worden alle verkeersdeelnemers opgeroepen om extra aandacht voor elkaar te hebben zodat kinderen veilig op school komen. Dit meldt gemeente Venlo.

Na de zomervakantie is het voor kinderen wennen om naar school te fietsen. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Na de vakantie weer naar school gaan is spannend en met alle nieuwe indrukken is het lastig de aandacht er 100 procent bij te houden. Het kan dan ook verstandig zijn om samen de nieuwe route te oefenen en daarbij de gevaarlijke punten samen te bespreken. 
 
Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe. Uit recente cijfers van het CBS (Statline, CBS, 2018) blijkt dat in 2017, ondanks een lichte daling in het totaal aan verkeersdoden, voor het eerst het aantal fietsdoden hoger is dan het aantal autododen (206 fietsdoden t.o.v. 201 autododen). Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden over de afgelopen tien jaar met gemiddeld 1,9 procent per jaar toenam. Een deel daarvan betreft naar schoolgaande kinderen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids