Normal_oudere_tas_sleutels_diefstal_veiligheid

Drie projecten zijn genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2019. Uit 45 inzendingen koos de jury voor de projecten ‘Shitzooi’ uit Katwijk, ‘Buurthelden’ uit Eindhoven en het ‘Retail Interventie Team’ uit Roermond. Dit meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. 

Shitzooi

Het doel van het project ‘Shitzooi’ is om de kans op slachtofferschap van sexting te verkleinen. Dat gebeurt door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game. In het Mobile Media Lab, een grote politievrachtwagen die naast een school wordt geparkeerd, staan laptops waar scholieren tussen 12 en 17 jaar het interactieve spel spelen.
 
Dit spel wordt gespeeld met speciaal aangemaakte socialmedia-accounts van personages, zoals een scholiere wiens pikante beelden online rondzwerven, het ex-vriendje met wie ze die beelden deelde en een jongen die veelvuldig seksfilmpjes van minderjarigen op zijn telefoon bekijkt.
 
Tijdens het spel volgen de scholieren de politieverhoren van deze personages op een groot scherm. Afhankelijk van de spelkeuzes die de leerlingen maken, heeft de game verschillende uitkomsten. Samenwerkende partijen binnen dit project zijn de politie-eenheid Den Haag, welzijnsorganisatie Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal-TV en het Andreas College Katwijk.
 

Buurthelden

Bij het project Buurthelden wordt een actieve groep tieners in een halfjaar opgeleid door de Eindhovense politie, verenigingen, jeugdwerkers, sportcoaches en andere hulpdiensten. De burgemeester van Eindhoven beëdigt hen. De jongeren vormen extra ogen, oren en handjes in hun wijken, waar soms al generaties lang sociale problemen spelen.
 
De bedoeling van ‘Buurthelden’ is om de betrokkenheid en leefbaarheid binnen de wijken te vergroten. De jongeren geven het goede voorbeeld, doordat ze hebben geleerd dat ze invloed kunnen hebben op hun woonomgeving. 
 

Retail Interventie Team

Het ‘Retail Interventie Team’ in Roermond bestaat uit zeven medewerkers die doorlopend in verbinding staan met ondernemers, personeel, bewoners en bezoekers van de binnenstad. De aanpak bestaat uit extra surveillances, cameratoezicht, predictive profiling, een besloten app waarin de samenwerkende partners binnen het gebied elkaar op de hoogte houden, dagrapportages en veiligheidsoverzichten. 
 

Over de Hein Roethofprijs

De Hein Roethofprijs geeft nationale bekendheid aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit. Iedereen kan deelnemen: buurtwerkers, jongerenwerkers, bewonersverenigingen, wijkraden, politie, bedrijven, verenigingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, gemeenten en Openbaar Ministerie.
 

Winnaar 2017

In 2017 won koffiebar ‘Heilige Boontjes’ uit Rotterdam de prijs. Binnen dit leer-werktraject krijgen ex-gedetineerde jongeren tot 27 jaar een perspectief op de arbeidsmarkt aangeboden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids