Normal_rss_entry-174046

Het omstreden Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, wil ook een vestiging openen in Den Haag. Die zou volgend jaar van start moeten gaan. Burgemeester Pauline Krikke en onderwijswethouder Saskia Bruines van Den Haag zeggen dat ze zich zorgen maken over "antidemocratisch en anti-integratief gedrag''.

Het Cornelius Haga Lyceum valt onder de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland. Die heeft een aanvraag om een school te mogen openen, ingediend bij de gemeente. De bestuurder van de stichting, Söner Atasoy, en zijn oudere broer Son Tekin zouden banden hebben het de terroristische organisatie Kaukasus Emiraat.

Een andere organisatie, Stichting De Ozonlaag, wil ook een islamitische middelbare school in Den Haag beginnen. Volgens de gemeente hebben de twee stichtingen hetzelfde adres en dezelfde bestuurder. Beide aanvragen zijn niet volledig, omdat het ministerie van Onderwijs geen geld heeft toegezegd, aldus Den Haag. De Ozonlaag probeerde in 2017 een islamitisch-hindoeïstische school te beginnen. Die aanvraag werd afgewezen. Den Haag kreeg uiteindelijk gelijk van de Raad van State.

Volgens Den Haag is er "op dit moment geen sprake'' van een Haagse vestiging van het Haga Lyceum. Het is wel mogelijk dat Haagse kinderen ingeschreven staan bij de school in Amsterdam.

Update

De uitbreidingsplannen van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum maken geen kans. De Amsterdamse school, waar leerlingen onder salafistische invloed zouden staan, kan geen vestigingen in bijvoorbeeld Den Haag en Utrecht openen, verwacht minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs).
 
Het bestuur van de school heeft volgens Slob zeven aanvragen voor uitbreiding gedaan, ook in andere steden. Het stadsbestuur van Den Haag sprak al zijn zorgen uit over plannen van het Cornelius Haga zich in de hofstad te vestigen.
 
Met de huidige wet in de hand kan de school al worden gedwarsboomd, zegt Slob. Hij werkt aan nieuwe wetgeving, waardoor het nog eenvoudiger wordt om ongewenste scholen de weg te versperren. Als het bestuur van de school niet voldoet of het onderwijs onder de maat is, kan de oprichting van een school volgens de minister dan al vooraf worden tegengehouden.
 
Door: ANP