Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

Een verkeerde houding, appen of bellen op de fiets en het geluid te hard: de meeste kinderen van 10 tot 18 jaar maken zich schuldig aan ongezond mediagebruik. Dit blijkt uit onderzoek van lector Jeugd en Media, Peter Nikken. Van de 1.741 ondervraagde kinderen zit 89 procent in een verkeerde houding, neemt 82 procent geen pauze tijdens langdurig mediagebruik en gebruikt 74 procent een telefoon tijdens het fietsen. Dit meldt Windesheim.

Dan zijn er ook nog kinderen die te hard muziek luisteren met oordopjes in; 74 procent doet dit. En 70 procent van de ondervraagden doet niet de laptop of smartphone uit wanneer ze gaan slapen. Jongens gebruiken ongezonder media dan meisjes en lager geschoolde kinderen ongezonder dan hoger geschoolde. 
 
Nikken noemt de cijfers zorgelijk. "We weten uit eerdere onderzoeken al veel over de gezondheidsrisico’s van verkeerd mediagebruik en de negatieve effecten op de ontwikkeling van kinderen." In zijn onderzoek zoomt de Windesheimlector in op de rol van ouders om het mediagebruik van hun kinderen in goede banen te leiden.
 
"Het is goed om kinderen restricties op te leggen – we zien dat deze kinderen beter scoren – maar ouders kunnen meer doen. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders regelmatig samen met kinderen media gebruiken, de kans twee tot drie keer zo groot is dat hun kinderen gezonder gebruik maken van media."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids