Normal_pesten_cyberpesten_social_media_computer_laptop_meisje_kind_verdriet_bang

Steeds meer middelbare scholieren nemen twee of meer tussenjaren voor ze gaan studeren aan een hogeschool of universiteit. Ook meer mbo’ers nemen een langere pauze tussen hun mbo-diploma en de volgende studie, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit melden NOS en de Telegraaf.

Vorig jaar waren er 6200 ingeschreven eerstejaarsstudenten die er twee of meer jaar tussenuit waren geweest. Dat is een toename van zo’n 1700 studenten in vergelijking met het jaar ervoor. Vooral leerlingen die van het mbo doorstromen naar een hbo bachelor laten daar een aantal jaar tussen zitten. 14.000 studenten hadden voor één tussenjaar gekozen, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor (7692).
 
Studentenorganisatie ISO wijt de toename mogelijk aan de invoering van het leenstelsel. Daardoor zouden jongeren langer dan vroeger nadenken over hun studiekeuze voor ze de knoop doorhakken. “Verkeerd kiezen betekent een jaar extra lenen en schulden maken”, aldus voorzitter Tom van den Brink.
 
Ook ziet Van den Brink dat veel scholieren last hebben van keuzestress en perfectiedruk. Hij pleit er daarom voor om de basisschool met een jaar te verlengen, waardoor leerlingen langer de tijd hebben om te ontdekken waar hun talenten liggen. Meerdere tussenjaren nemen tussen school en studie zal dan niet meer nodig zijn. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids