Normal_geslaagd__6_

Op veel scholen was het jarenlang gebruikelijk: de namen van alle geslaagde eindexamenkandidaten publiceren in de lokale krant. Met de officiële invoering van de nieuwe privacywet (AVG) mogen scholen dat echter niet zomaar meer doen. Ze moeten eerst toestemming vragen aan de leerlingen voor zij hun namen openbaar maken, schrijft minister Slob in antwoord op vragen van het CDA. Dit meldt NU.nl.

CDA-Kamerlid Michel Rog stelde vragen aan de minister nadat in de media berichten verschenen dat scholen gestopt waren met het publiceren van de namen van geslaagde leerlingen vanwege de AVG. Rog vindt dit overdreven maar Slob is het niet met hem eens. Leerlingen moeten de mogelijkheid krijgen om de openbaarmaking van hun naam te weigeren.

De minister gaat scholen die toch zonder toestemming namen van geslaagden publiceren dan ook niet vrijpleiten van boetes. Deze boetes worden bij overtreding van de regels uitgedeeld door de Autoriteit Persoonsgegevens, een onafhankelijke toezichthouder. Slob vindt het niet zijn taak om zich met het toezicht door de autoriteit te bemoeien.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids