Normal_magnifier-1714172_960_720

Er komt een onderzoek naar het optreden van de Inspectie van het Onderwijs in het debacle met de examens op VMBO Maastricht. De inspectie kreeg al in 2016 signalen dat er problemen waren op de school. Uit het onderzoek onder meer blijken wat de inspectie toen met die informatie heeft gedaan. Het onderzoek werd vandaag aangekondigd door minister Slob voorafgaand aan de ministerraad. Dit melden Hart van Nederland, Volkskrant en Telegraaf.

In november 2016 zou de inspectie meldingen hebben gekregen over de school. Er zijn toen gesprekken geweest met zowel de school als ouders en leerlingen. De focus van de inspectie zou toen vooral hebben gelegen op de hoge schooluitval. 
 
Volgens de Volkskrant waren er echter toen ook al signalen dat er problemen waren met de examens. Zo’n 15 ouders zouden klachten hebben ingediend bij de school omdat hun kinderen achterliepen op het officiële examenprogramma. Deze klachten zouden ook bij de inspectie terecht zijn gekomen. De advocaat van de ouders van de 354 gedupeerde leerlingen vraagt zich af waarom de inspectie toen niet meteen heeft ingegrepen. De inspectie doet geen uitspraak over deze meldingen in afwachting van het externe onderzoek naar het examendebacle.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids