Normal_rss_entry-131677

In het voortgezet onderwijs krijgen gemiddeld gezien twee tot drie meisjes op de 1000 scholieren te maken met loverboys, zo bleek vorig jaar uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. De Noord-Hollandse gemeente Koggenland speelt hierop in met de actie Fakeboys, bedoeld om meisjes te waarschuwen voor loverboys. Een acteur die zich voordeed als loverboy probeerde op de kermis in De Goorn meisjes te verleiden hun telefoonnummers te geven. Dit meldt ANP.

Van de 22 meisjes van dertien tot zeventien jaar die de acteur zaterdag aansprak op de kermis, gaven zes hun telefoonnummer af. De zestien andere meisjes deden dat niet, maar vonden het volgens de gemeente wel lastig om nee te zeggen en weg te lopen. De acteur sprak de meisjes aan met de woorden: "Hé schatje, wat zie je er mooi uit. Mag ik je telefoonnummer?'' 

De actie Fakeboys is een initiatief van de gemeente Koggenland en moet meisjes waarschuwen voor loverboys. Loverboypraktijken komen vooral voor bij minderjarige meisjes in het voortgezet onderwijs, maar slechts 11 procent van de gevallen is bekend. De gemeente hoopt ze bewust en weerbaar te maken, "zodat ze in een soortgelijke situatie weten wat ze (niet) moeten doen''. Ook de politie en jongerenwerkers waren erbij betrokken. Alle aangesproken meisjes hebben na afloop gesproken met een medewerker van de gemeente.

Een soortgelijk project liep eerder in Oost-Gelderland, dat daar de naam Nep-loverboys had.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids