Normal_meisje_tiener_jongere_lezen_boek

Steeds meer bibliotheken in Nederland werken samen met het voortgezet onderwijs. Uit jaarlijks onderzoeksrapport van het Bibliotheekonderzoeksplatform (BOP) blijkt dat inmiddels 85 procent van de openbare bibliotheken middelbare scholen ondersteunen. Meestal gaat het daarbij om leesbevordering maar ook informatievaardigheid en mediawijsheid komen aan bod. Dit melden de Koninklijke Bibliotheek en Leesplein.

Uit het rapport 'Dienstverlening openbare bibliotheken aan het voortgezet onderwijs' blijkt dat in totaal 593 middelbare scholen samenwerken met bibliotheken. Op 86 vestigingen wordt gebruik gemaakt van het leesbevorderingsprogramma Bibliotheek op school. Met nog eens 64 scholen worden gesprekken gevoerd over het eventueel invoeren van deze aanpak.

Een belangrijk onderdeel van de Bibliotheek op school-aanpak is het aanbod op school van goede boeken. Uit het rapport blijkt dat voor veel samenwerkingen over het geheel genomen het collectie-aanbod nog een probleem is, slechts 38 procent van de scholen heeft een fysieke boekencollectie. In het rapport doet het kernteam Bibliotheek op school - voortgezet onderwijs daarom aanbevelingen om de financiering, het collectie-aanbod en het structuren van beleid te verbeteren.

Download hier het rapport Dienstverlening openbare bibliotheken aan het voortgezet onderwijs

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids