Normal_kind_geld

De vrijwillige ouderbijdrage moet weer echt vrijwillig worden. De afgelopen jaren is er een niet aflatende stroom klachten geweest van ouders en leerlingen over misbruik van de vrijwillige ouderbijdrage door scholen. LAKS, Ouders & Onderwijs, SP, GroenLinks en PvdA trekken nu aan de bel en eisen actie van minister Slob van Onderwijs. Dit meldt Ouders & Onderwijs.

In het manifest ‘De vrijwillige ouderbijdrage, nu echt vrijwillig’ werken de partijen hun eisen aan het kabinet en de schoolbesturen verder uit. Zo moeten scholen expliciet in de schoolgids en in brieven aan de ouders vermelden dat de ouderbijdrage altijd vrijwillig is. Ook zijn er duidelijke regels nodig over wat wel en niet onder de vrijwillige ouderbijdrage mag vallen. Het uitgangspunt moet zijn dat de bijdrage voor extraatjes buiten het reguliere lesprogramma is. Tenslotte mogen de inkomsten vanuit de vrijwillige ouderbijdrage niet langer te herleiden zijn tot individuele ouders.
 
Problemen met de vrijwillige ouderbijdrage zijn er al heel lang. Scholen maken er misbruik van door de vrijwillige ouderbijdrage verplicht te stellen. Ouders worden steeds vaker onder druk gezet om allerlei kosten te maken voor bijvoorbeeld apparatuur. Sommige scholen gaan zo ver dat ze lijstjes ophangen in de gang met ouders die niet betaald hebben. Er worden in extreme gevallen zelfs deurwaarders ingezet om de bijdrage te komen innen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids