Normal_bibliotheek__lezen__taal__boeken

De Nationale Mediatheek Trofee 2017 is gewonnen door RSG Magister Alvinus uit Sneek. De jury roemt het gevarieerde voorzieningsniveau van de mediatheek en de inzet van de mediathecarissen om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten. De tweede prijs gaat naar het Alfa College uit Groningen en de derde prijs, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend, is voor het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam. Alle prijzen zijn uitgereikt door jeugdboekenschrijfster Annejoke Smids op de school van de eersteprijswinnaar. Dit meldt Stichting Lezen.

De eerste prijs wordt toegekend aan RSG Magister Alvinus in Sneek. De mediatheek is dankzij een gevarieerd voorzieningsniveau meer dan een studieruimte en biedt de leerlingen een complete leesomgeving in een plezierige en huiselijke sfeer. Daarnaast was de jury onder de indruk van de bevlogenheid van de mediathecarissen en dat zij diverse én originele activiteiten organiseren om het leesplezier te stimuleren. De eerste prijs omvat een boekenpakket ten waarde van 1000 euro, dat bestaat uit de elf Leestips van de Jonge Jury, de tien nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs én de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2018. De overige titels mag de mediathecaris zelf bepalen.
 
De tweede prijs gaat naar het Alfa College (locatie Kluiverboom) in Groningen en bestaat uit 750 euro, die gebruikt zal worden ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs. Er zijn maar weinig mbo's die een mediatheek hebben en alleen al daarom mag deze school geprezen worden. Verder zijn de mediathecarissen van mening dat er voor iedereen een boek te vinden is en dit zie je duidelijk terug in de acties die zij op touw zetten.
 
Deze editie van de Nationale Mediatheek Trofee is er voor het eerst ook een derde prijs te vergeven. Deze gaat naar het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam, aangezien de enthousiaste mediathecarissen met een zeer beperkt budget veel voor elkaar weten te krijgen. Zij  ontvangen een interieuradviescheque van 500 euro van InVorm Architecten in de vorm van een quickscan.
 
Dit jaar nomineerden maar liefst 95 leerlingen hun mediatheek, waaruit de jury hun keuze moest maken. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek organiseren deze wedstrijd om scholen aan te moedigen een aantrekkelijke leesomgeving te creëren voor hun leerlingen en om de mediathecaris, de spil van de mediatheek, in het zonnetje te zetten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids