Normal_10897

GRONINGEN - Vanaf de komende weken gaan de leerlingen van het Wesselgansfort College in Groningen van start met het opnemen van videoverslagen voor hun maatschappelijke stage. Dit doen ze in een Social Media Theater, waar ze met behulp van een professionele filmset hun ervaringen zullen vastleggen en deze kunnen delen via Social Media.

Door de enorme toename in het gebruik van Social Media als communicatieplatform is de vraag naar een innovatieve toepassing voor verslaglegging ontstaan. Deze vraag heeft geleid tot een concept genaamd het Social Media Theater, een filmstudio waarin leerlingen op amuserende en educatieve wijze hun maatschappelijke stage kunnen presenteren voor een greenscreen. In de studio kunnen ze zelf video's bewerken zodat het lijkt alsof ze presenteren in de omgeving waar ze hun stage doorlopen hebben.

Met Social Media als richtlijn heeft het multimedia bedrijf deFine onderzoek gedaan naar het gedrag en de behoeftes van leerlingen op het gebied van communicatietechnologie. Volgens deFine hecht de nieuwe generatie jongeren steeds meer waarde aan het gebruik van één communicatieplatform. Om die reden hebben zij het mogelijk gemaakt om hun video's te delen met klasgenoten en docenten binnen een beveiligde Facebook group. De school gebruikt deze group nu ook om te communiceren met hun leerlingen over de nieuwste stages en andere activiteiten.

Het Social Media Theater is ontworpen met een blik op de nieuwe en toekomstige generaties van leerlingen, met een eigen manier van denken en doen. Daarbij ligt de essentie op Social Media als communicatiemiddel, om informatie te delen met de klas en met de school, maar ook met familie en vrienden. Met die visie moet het Social Media Theater symbool staan voor een nieuwe tijdperk van educatie.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen