Normal_huiselijk_geweld_kinderen_pesten

Uitgaande van wat politie en het OM horen, zouden scholieren steeds vaker het slachtoffer zijn van gewelddadige berovingen. Toch doet deze groep nauwelijks aangifte, omdat scholieren bang zijn voor de daders. Een van de slachtoffers is een 13-jarige jongen uit Amsterdam. Zijn moeder komt nu met zijn verhaal naar buiten, in de hoop dat er meer openheid komt over dit onderwerp. Dat meldt NH Nieuws.

De jongen is zo bang dat hij niet meer in de buurt durft te komen waar hij is beroofd. Samen met een buurjongen werd de jongen met een mes bedreigd. Hij moest zijn telefoon en geld afstaan omdat de daders anders zouden steken met het mes. De moeder van de jongen wil nu graag anoniem haar verhaal doen. Ook is er inmiddels aangifte gedaan van de beroving.

Volgens de politie komen er steeds meer soortgelijke verhalen binnen van ouders die verontrust zijn. Toch wordt er maar zelden aangifte gedaan. De politie zegt graag iets aan het probleem te willen doen, maar er kan pas een onderzoek worden gestart aan de hand van aangiftes.

De angst voor de scholieren om aangifte te doen heeft vaak te maken met dat de daders leeftijdsgenootjes zijn. Slachtoffers zijn bang dat ze door het doen van aangifte nogmaals worden belaagd. De moeder van de 13-jarige jongen zegt dat dit ook geldt voor haar zoon. De buurjongen die ook betrokken was bij de beroving durfde zijn verhaal eerst zelfs niet aan zijn moeder te vertellen.

De politie snapt goed dat beroving of bedreiging voor scholieren voor veel angst zorgt, zeker ook wanneer er groepsdruk is van klasgenoten. De politie raadt scholieren in alle gevallen toch aan om aangifte te doen. Daarbij zouden ze vooral ook hun ouders, een docent of een vertrouwenspersoon moeten inschakelen, zodat de drempel om het probleem kenbaar te maken minder hoog wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids