Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Tegen een 22-jarige verdachte uit Voorst is door het OM in hoger beroep een werkstraf van 40 uur geëist. De verdachte zou zich in december 2015 schuldig hebben gemaakt aan bedreiging op een middelbare school in Deventer. Dat meldt het OM.

De man had in de kantine van de school een stuk karton achtergelaten met de boodschap: "Allah akbar, ik blaas dit gebouw op om 15.30 uur. Ik doe het echt." Een medeleerling vond het kartonnetje en bracht het naar de beveiliging van de school. Die heeft vervolgens met behulp van bewakingscamera’s de verdachte kunnen opsporen. Volgens de 22-jarige scholier was de actie bedoeld als grap.

In de rechtbank in Leeuwarden werd behandeld of er bij de zaak sprake zou zijn van een serieuze bedreiging of een grap. Volgens de advocaat-generaal van het OM is hier sprake van een bedreiging: "Wie vandaag de dag als 20-jarige scholier, na alle schoolshootings en aanslagen van de afgelopen jaren in tal van steden, zo’n tekst schrijft weet en moet weten dat die naar zijn aard tot enorme schrik en paniekreacties met vrees voor een bomaanslag kan leiden. Let wel: dit alles gebeurde een maand na de bomaanslagen in Parijs."
Na het oordeel van de rechtbank ging de verdachte in hoger beroep. Daar werd echter dezelfde straf tegen hem geëist.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids