Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

Ten minste drie scholieren in Den Bosch zijn door criminelen betrokken geraakt bij drugshandel of prostitutie. Volgens burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch wordt niet uitgesloten dat het om nog meer leerlingen gaat. Veel scholieren zwijgen erover, ofwel uit schaamte, ofwel omdat ze onder druk worden gezet. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Wanneer en op welke scholen de gevallen hebben plaatsgevonden is niet bekend. Docenten hebben het vermoeden dat de drie meiden op hun school slachtoffer zijn geworden van loverboys. De schoolleiding van twee van de meisjes had hen eerder al eens samen gezien met jongens die dure auto’s bij zich hadden; vrienden,aldus de meiden.

In de rosse buurt in Utrecht zijn twee scholieren onlangs uit handen gehaald van loverboys. Een van de auto’s die daar gezien is, was dezelfde auto die ook al bij de school was gesignaleerd. De politie heeft twee jongens aangehouden, maar inmiddels gaan zij weer vrijuit. De betrokken meiden en ouders wilden namelijk geen verklaring afleggen.

Behalve prostitutie kreeg de leiding van de school in Den Bosch ook lucht van drugsgebruik. De gemeente en jeugdwerkers adviseerden de scholen extra te surveilleren op plekken met veel leerlingen. Ook de wijkagent hielp mee, zodat de betrokken scholieren niet lang daarna bekend werden. Een van de drugsgebruikers heeft op advies van zijn school een aantal namen van leerlingen doorgegeven die ook meededen.

Er volgden gesprekken met die leerlingen, waaruit al snel duidelijk werd hoeveel scholieren drugs gebruikten. Ook kon de drugsdealer worden opgepakt en veroordeeld. De jongen die drugs gebruikte en door de school als eerste werd opgespoord, is naar Bureau Halt gestuurd. Voor de overige scholieren die drugs gebruikten staan er extra lessen over het gevaar van drugs op het programma. Volgens Rombouts is het drugsgebruik op die school nu zo goed als verdwenen.

De scholen in Den Bosch zijn vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband School en Veiligheid, waarbij zij een veiligheidscoördinator hebben. Ook is er voor de scholen een contactpersoon vanuit de politie. Dit samenwerkingsverband heeft ertoe geleid dat de gevallen van prostitutie en drugsgebruik bekend werden en konden worden opgelost.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids