Normal_studenten_introductieweek

Na een korte dip in 2014 en 2015 neemt het aantal jongeren dat kiest voor een zogeheten tussenjaar weer toe. Na het behalen van hun eindexamen gaan de jongeren een jaartje werken of reizen. Uit onderzoek van Nuffic blijkt dat zij dit vooral doen om zich te oriënteren of voorbereiden op een vervolgstudie. Dit meldt EenVandaag.

Een jaartje ertussenuit, ook wel 'gap year' genoemd, blijkt voor veel jongeren een goede keuze. Het onderzoek van Nuffic laat zien dat studenten die een tussenjaar hebben gehad minder vaak uitvallen dan studenten die meteen na de middelbare school aan hun vervolgopleiding zijn begonnen.

Het aantal jongeren dat een tussenjaar neemt is na de dip in 2014 en 2015 weer stijgende. In die jaren kozen meer scholieren ervoor direct te gaan studeren door de onzekerheid over de basisbeurs. Nu de basisbeurs is afgeschaft laten jongeren zich niet meer weerhouden. Diverse organisaties springen hierop in begeleide programma's aan te bieden met bijvoorbeeld coaching en buitenlandse werkreizen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids