Logo_rookvrijegeneratie_logo_rgb_xs

Voor het themacertificaat 'Roken, Alcohol en Drugspreventie' van het vignet Gezonde School is het hebben van een rookvrij schoolplein een voorwaarde. Scholen die een rookvrij terrein hebben, kunnen dit laten zien door een speciaal bord te plaatsen dat aangeeft dat roken op en rond het schoolplein niet is toegestaan. Gezonde School kan 3000 van deze borden nu aanbieden met 50 euro korting. Dit meldt Gezonde School.

Elk jaar beginnen nog altijd 27.000 kinderen met dagelijks roken. Veel van hen steken de eerste sigaret op of rond het schoolplein op. De helft van de mensen die blijft roken, sterft uiteindelijk aan de gevolgen. Dat zijn per jaar meer dan 20.000 mensen. Daarnaast overlijden jaarlijks enkele duizenden mensen aan de gevolgen van meeroken.

Het Longfonds ziet dat een helder beleid van een 100 procent rookvrij schoolplein werkt. “Een rookvrij schoolplein wordt snel vanzelfsprekend. Zeker voor nieuwe leerlingen die niet roken en ook niet worden verleid om te beginnen met roken”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Daar gaat het om: voorkomen dat kinderen beginnen met roken, juist op een leeftijd dat roken extra snel tot verslaving leidt.”

“Met deze mooi kortingsactie willen we scholen stimuleren om roken op en rond scholen verder terug te dringen”, zegt Jan Faber, projecteider Gezonde School.  “Scholen die het bord hebben bevestigd zijn een goed voorbeeld  voor andere scholen. In ruil voor de korting vragen we scholen daarom een foto te maken van het bord op het schoolterrein en deze foto te delen op social media en daarbij #GezondeSchool te noemen en #rookvrijegeneratie.”

Meer informatie over het bestellen van de borden op www.gezondeschool.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids