Normal_examen__rekenen__rekentoets__leerlingen__eindexamen

Sommige docenten hebben bepaalde antwoorden van eindexamens goed gerekend, terwijl het correctiemodel deze als fout beoordeelde. Ze willen hun leerlingen niet de dupe laten worden van de slechte kwaliteit van de examens. Dit meldt NOS.

Vooral over het vwo-eindexamen Frans waren docenten boos. Er zouden meerdere fouten in de antwoorden staan. Bij het herexamen was dit niet anders. Sommige docenten gaan zo ver dat ze met de tweede corrector afspraken maken om leerlingen punten te geven voor antwoorden die volgens het correctiemodel fout zouden moeten worden gerekend. Ook Jeanette Noordermeer, sectievoorzitter Frans, weet hiervan. "Het gebeurt zeker niet alleen bij Frans, maar bijvoorbeeld ook bij Duits en Engels."
 
Officieel moeten docenten die willen afwijken van het correctievoorschrift dit vooraf melden bij het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Adri van der Ven van het CvTE snapt dat docenten hun leerlingen niet willen duperen. Maar hij laat de andere kant zien: “Over het hele land gezien krijg je wel een effect daarvan. De leerlingen in Nederland worden dan ongelijk beoordeeld, en dat wil je niet bij een landelijk examen."
 
Komend jaar wil het CvTE het eindexamen Frans extra onder de loep nemen door docenten extra te laten controleren voorafgaand aan de examens. De organisatie hoopt zo het aantal klachten te kunnen verminderen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids