Normal_normal_portretfoto-dekker

Ruim 213.000 leerlingen zitten woensdag met spanning te wachten op het verlossende telefoontje of ze geslaagd zijn. Veel van de leerlingen hebben in grote gymzalen met alle leerlingen tegelijkertijd dezelfde vragen beantwoord. Maar leerlingen die beroepsgericht onderwijs volgen op het vmbo hebben ook praktijkexamens gemaakt voor beroepsgerichte vakken. Zij moeten bijvoorbeeld laten zien dat ze meubelstukken kunnen maken, een driegangen diner kunnen koken of dat ze alles weten van verzorging. Dit meldt Rijksoverheid.

Het vmbo wordt vaak over het hoofd gezien. Volledig onterecht, want leerlingen zetten hier prachtige prestaties neer. Zij zijn straks de motor van de economie. Daarom heeft staatssecretaris Dekker woensdag extra aandacht voor het vmbo. Een van deze leerlingen zal woensdag niet worden gebeld, maar ‘overvallen’ door de mentor en staatssecretaris Dekker. Zij komen de leerling persoonlijk vertellen dat hij/zij geslaagd is.
 
De vernieuwde vmbo-profielen dragen hieraan bij. Leerlingen van beroepsgerichte leerwegen kiezen een profiel met basisvakken en vullen dit aan met praktijkvakken. Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen kiezen uit 10 profielen in plaats van ruim 30. De praktijkvakken sluiten beter aan op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen krijgen meer ruimte vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen. Het vmbo krijgt zo het elan dat het verdient.
 
Nederland heeft een grote behoefte aan timmermannen, metselaars en elektriciens. Mensen die een kraan kunnen repareren, een dak bouwen en cv-ketel kunnen installeren. In de crisis zijn er in deze sectoren veel ontslagen gevallen. Mede daardoor hebben weinig leerlingen voor studies in die richtingen gekozen. Tegenwoordig is er juist een enorme vraag naar vakmensen. Gelukkig gaat meer dan de helft van de leerlingen naar het vmbo, want iedereen zit te springen om vakmensen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids