Logo_logo_college_voor_de_rechten_van_de_mens

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt op dinsdag 30 mei drie zaken waarin mogelijk sprake is van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte. Het betreft drie zaken tegen een roc, een exameninstantie en een middelbare school. Dat meldt het College voor de Rechten van de Mens.

De eerste zitting betreft een zaak tegen een roc. Volgens de verzoeker is hij daar op non-actief gesteld vanwege zijn astma en gehoorproblemen. In de tweede zitting stelt de verzoeker dat hij door een exameninstantie is geweigerd voor een mondeling examen wegens zijn extreme vorm van dyslexie. Ook zou de instantie geen doeltreffende aanpassingen hebben verricht om het examen alsnog te kunnen afnemen. In de derde zitting verklaart een leerling dat haar faalangst reden was voor haar middelbare school om haar uit te sluiten.
 
Mensen met een beperking moeten zo volledig mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte is daarom verboden. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld een werkgever of school doeltreffende aanpassingen moet doen als iemand met een beperking daarom vraagt, maar niet als deze aanpassingen een onevenredige belasting vormen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids