Prijsuitreiking Skills the Finals vmbo provincieteam, foto; Paul Tolenaar

Provincieteam Brabant Bulls won goud tijdens de nationale finale van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. De ontknoping van het kampioenschap vond gisteren plaats tijdens Skills The Finals plaats in RAI Amsterdam. Hier streden 345 vmbo-leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun wedstrijdrichting. Er waren elf vakwedstrijden die aansluiten op het vmbo, zoals voertuigentechniek, ICT, economie en tuinaanleg. Dit meldt World Skills Netherlands.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: ‘beste provincieteam’ en ‘beste school per wedstrijdrichting’. De gouden medaille ging naar het provincieteam Brabant Bulls. “Ik ben onvoorstelbaar trots.”, zegt Desiree Vonk, teamleider van het winnende team namens het Koning Willem I College uit Den Bosch. “Ik vind het leuk om jongeren te helpen en te stimuleren in hun vakgebied.” De Zeeland Sharks wonnen zilver en de Zuid-Holland Hawks behaalden brons.

Alle wedstrijddeelnemers moesten samen een fictieve TV-set runnen. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten zorgden voor een kleurrijke aankleding, de elektrotechnici regelden het licht en geluid, de horeca-crew zorgde voor de catering, de vormgevers maakten een promo voor het televisieprogramma en de make-up en het kapsel van de acteurs werd verzorgd door het team van zorg en welzijn. “Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Er zijn hier jongens en meiden van indrukwekkend niveau. Ik voorzie een mooie toekomst voor hen”, aldus Alida Oppers, directeur-generaal Primair en Voortgezet Onderwijs van het ministerie van Onderwijs. Zij reikte de medailles uit tijdens de prijsuitreiking.

Het nationaal kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze twaalfde editie is tegelijkertijd georganiseerd met het nationaal kampioenschap van de vakwedstrijden voor het mbo, Skills Heroes, tijdens het driedaagse event Skills The Finals. De mbo’ers hebben op zaterdag 18 maart de prijsuitreiking.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids