Normal_smartphone_telefoon_instagram_social_media

Een 15-jarlige leerling van het Bonhoeffer College in Enschede heeft zichzelf zondag van het leven beroofd door van een flat te springen. De jongen kwam waarschijnlijk tot zijn wanhoopsdaad door de ontdekking dat een naaktfoto van hem rondging op social media. Het Bohnhoeffer College gaat vandaag voor een paar uur open, ook al is het voorjaarsvakantie, om leerlingen op te vangen die daaraan behoefte hebben. Slachtofferhulp is aanwezig. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Slechts enkele uren voor zijn daad ontdekt de jongen, van Turkse komaf, de naaktfoto van hemzelf op Instagram. Hij stuurde nog een afscheidsbericht naar zijn vriendin waarin hij zei dat het geen nut meer had contact met hem op te nemen. De foto zou zijn verspreid door een oud-leerlinge maar dit is nog niet bevestigd. De politie doet onderzoek naar deze geruchten en of een strafbaar feit is gepleegd. Omdat het om minderjarigen gaat, zal de politie dat met tact doen, aldus een woordvoerder.

Onlangs presenteerde de Universiteit van Amsterdam nog onderzoeksresultaten waaruit zou blijken dat 'sexting', het versturen van seksueel getinte foto's via social media, door de meeste Nederlandse jongeren wordt afgekeurd. Slechts drie procent zou wel eens aan sexting hebben gedaan. Deze uitkomst was tegen de verwachting van de onderzoekers in. De lage populariteit zou aantonen dat scholieren goed op de hoogte zijn van de risico's van het verspreiden van naaktfoto's.

De voorlichting op scholen zou echter beter kunnen, stelt een ander onderzoek. Volgens het Safer Internet Centre zou een kwart van de Nederlandse scholieren wel eens een naakt- of seksueel getinte foto hebben ontvangen via social media. Volgens de onderzoekers is de rol van de school en van leraren niet te onderschatten in het leren omgaan met online risico's bij jongeren. Volgens directielid Genio Ruesen van het Bonhoeffer College besteedt de school in de eerste klassen elk jaar aandacht aan de gevaren van sociale media. "Maar het gebeurt", zegt hij in Tubantia.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids