Normal_apps__smartphone__mobiel__social_media

Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse scholieren heeft wel eens een naaktfoto of foto in ondergoed ontvangen. Het ongewild verspreiden van naaktfoto’s en foto’s in ondergoed kan leiden tot problemen op school, zoals pesten en verzuim. Onderzoek uitgevoerd in het kader van Safer Internet Day toont aan dat scholen een belangrijke voorlichtende rol hebben in het goed omgaan met seksgerelateerde online risico’s. Dit meldt Safer Internet Centre (SIC).

Als school veel praten over sexting en de risico's hiervan geeft de leerlingen het gevoel dat ze hierin serieus worden genomen. Uit het onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Kliksafe uitvoerde, komt naar voren dat jongeren thuis veel leren als het gaat om online risico’s (77,2 procent), maar de invloed van leraren op school (47 procent) ook niet te onderschatten is. Scholen kunnen hierop inspringen door lessen te geven over doorstuurgedrag van beelden via sociale media. Ook moet het voor de leerlingen duidelijk zijn bij wie ze terecht kunnen voor hulp voor zichzelf of anderen. Daarnaast kan de school een protocol opstellen.
 
Uit nieuwe cijfers van het Safer Internet Centre Nederland, coördinator van de Safer Internet Day in Nederland, blijkt dat 9 op de 10 jongeren van 12 tot 17 jaar verwacht dat er een kans is dat pikant getinte beelden online verspreid worden. Ruim de helft van de jongeren (52,2 procent) vindt leeftijdsgenoten die aan sexting doen nogal dom. Bijna 7 op de 10 jongeren geeft aan hun vrienden dan te blijven steunen.
 
Snapchat is onder jongeren veruit het belangrijkste sexting-medium. Ruim driekwart (76,1 procent) van de pikante foto’s en video’s circuleert op dit medium. Dat Snapchat zo populair is, komt mede doordat de gebruikers denken dat hun foto of bericht binnen no-time verdwenen is. Een screenshot is echter snel gemaakt én verspreid.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids