Logo_provincie_utrecht_logo_beeldmerk

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts reikte op dinsdag 24 januari de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Utrecht uit. Basisscholen De Klimroos en Apollo 11 en MAVO TIEN kregen in de categorie basisonderwijs de prijs voor hun samenwerking. Mytylschool Ariane de Ranitz won met activiteitendag ‘Stick Together’ in de categorie voortgezet onderwijs. Dit meldt provincie Utrecht.

Alle genomineerde scholen presenteerden woensdag hun inzending voor de Onderwijsprijs Utrecht. De Presentatieprijs ging naar de Willibrordusschool uit Breukelen. Deze klas mag binnenkort een bezoek brengen aan het Waterliniemuseum.
 
De drie samenwerkende basisscholen De Klimroos en Apollo 11 en MAVO TIEN zijn voorlopers op het gebied van onderzoekend leren, talentontwikkeling en het inzetten van de 21st century skills in het onderwijs. Ze hebben besloten hun krachten te bundelen en hun lessen nauw met elkaar te verweven. De jury is enthousiast: “Op vele plekken in Nederland zijn contacten ontstaan tussen basis- en voortgezet onderwijs, maar deze drie scholen lopen ver voor de troepen uit. De scholen werken intensief met elkaar samen en slagen er op deze manier in een fraaie doorlopende leerlijn tot stand te brengen”.
 
De meeste leerlingen uit speciaal en regulier onderwijs gaan weinig met elkaar om. In Utrecht organiseren mytylschool Ariane de Ranitz, een gewone basisschool en twee middelbare scholen ieder jaar met veel succes een gezamenlijke activiteitendag, een ‘Stick Togetherdag’. De motivatie van de jury luidde: “Er wordt gesport en muziek gemaakt, leerlingen doen spelletjes en brengen samen een bezoek aan de schouwburg. Maar het is veel meer dan een leuke dag. De jury vindt het lovenswaardig dat het ‘Stick Togetherconcept’ voortdurend wordt geëvalueerd, aangepast en uitgebreid.”
 
De winnaars vertegenwoordigen de provincie Utrecht op 29 maart 2017 bij de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Rotterdam. De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale Onderwijsprijs uitgereikt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids