Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Maandag zond consumentenprogramma Radar het eerste deel uit van de tweedelige documentaire over het Nederlandse beroepsonderwijs. Op de website van Radar heeft de Onderwijsinspectie nu gereageerd op de uitzending. Daarin ontkent de inspectie dat er sprake zou zijn van afstraffing van scholen die hun leerlingen kansen zouden bieden. "Integendeel!", twittert de Onderwijsinspectie. Dit meldt Radar.

In de aflevering van gisteravond werd gesteld dat scholen die ervoor kiezen leerlingen een jaar te laten overdoen een negatieve beoordeling krijgen van de inspectie. In de reactie zegt de inspectie echter dat zittenblijvende leerlingen op zichzelf geen reden zijn voor een negatieve beoordeling. Pas als er ook andere zaken spelen, zoals een lage score op de eindexamens, is er voor de inspectie aanleiding om te kijken naar de onderwijskwaliteit op een school, aldus de inspectie.

Bij het beoordelen van een school stelt de inspectie zogezegd drie vragen: leren de leerlingen genoeg? Krijgen ze goed les? En zijn ze veilig? De ondersteuningsbehoefte en de achtergrond van leerlingen speelt bovendien mee bij het beoordelen hiervan, aldus de inspectie.

In de Radar Extra-afleveringen over het beroepsonderwijs spreekt presentatrice Antoinette Hertsenberg met bestuurders, docenten en leerlingen over het imago van het vmbo en de doorstroommogelijkheden voor leerlingen. Daarbij komt ook de vroege selectie in het Nederlandse onderwijs aan bod met de nadelige gevolgen hiervan voor sommige leerlingen en het financieringssysteem die de doorgroeimogelijkheden voor leerlingen zou belemmeren.

Het tweede deel van de Radar Extra-documentaire over het beroepsonderwijs wordt uitgezonden op maandag 2 januari om 20.30 bij AVROTROS op NPO 1.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids